Friday, April 11, 2014

Punased sõstrad

Värvid võivad voolata, ilma et keha liiguks. Äkki on värv hoopis keha sees ning kui see õieti puruneb, võib välja voolata.

Sarnast olukorda on kujutanud oma maalil „Mälu püsivus“ Salvador Dali. Voolavate kellade tähenduse üle on palju spekuleeritud. Ei ole täpselt teada, mida ta mõtles, aga ollakse arvamusel, et see seostub aja erineva kulgemisega unenägudes. Dali ilmselt ei mõelnud värvidest, aga kui ese, antud juhul kell, jääks mingil määral alles, siis ei voolaks mitte asi ise, vaid selle värv.

Pildi eesmärk oli sellist efekti kujutada täiesti igapäevasel esemel. Ma kaalusin lisaks telefonile ka mõnda puuvilja või nõud, aga jäin lõpuks telefoni juurde, sest sellel oli võimalik kujutada asja enda keha purunemist ilma kuju kaotamata. Kui kauss katki läheks, ei annaks killud enam selle kuju edasi, eriti kui värvid on maha voolanud. Sama asi on ka lõigatud õuna või muu puuviljaga. Kui värvid on maha voolanud, muutuvad need lihtsalt värviliseks massiks, ning ei ole enam arusaadav, mida see kujutab. Telefonil on rohkem sirgeid jooni, mida saab painutada, et voolamist paremini edasi anda.

Pildi joonistamiseks kasutasin põhiliselt pastellpliiatseid. Nendega sai hästi värve kokku segada ja hiljem sõrmega laiali hõõruda, et pliiatsijooni kaotada ja pinnad ühtlasemaks muuta. Tähtsamad piirjooned tõin välja tindipliiatsiga.

No comments:

Post a Comment